Textiel en Kinderspeelgoed

Boven in het museum vindt u de textielzolder, waar mutsen en sieraden van het Fries kostuum worden getoond. De mens heeft zijn hele leven voorwerpen van stof nodig en hiervan hebben we heel veel in de collectie. Zo hebben we kleding, o.a. jakken, rokken, schorten, omslagdoeken en hoofdbedekking van het Fries kostuum. Maar ook hoeden en mutsen, sokken en ondergoed. Verder is er natuurlijk het huishoudelijk textiel: lakens, tafelkleden, gordijnen en dergelijke.

Ons museum heeft zich gespecialiseerd in merklappen en rode schoolmerklapjes, van de 17de tot de 20ste eeuw. Een heel bijzondere lap is de merklap van de Dokkumer burgemeestersdochter Geesje Suidema uit 1761.

Van al deze pracht kunnen wij slechts een fractie tegelijk laten zien, omdat we weinig plaats hebben, maar ook omdat de fragiele stof niet te lang aan licht blootgesteld mag worden. In de vitrines zijn regelmatig nieuwe voorwerpen uit de textielcollectie te zien. Op het ogenblik bevindt zich hier de merklap van Geesje Suidema uit 1761 met toebehoren, een vitrine met babykleding en accessoires, een collectie slaapmutsen en pyjamazakken en prachtige verwisselbare kraagjes voor damesjaponnen. Ook staat hier een collectie van kinderspeelgoed, zoals een hobbelpaard en houten rugzakken. 

In de museumwinkel is textiel te vinden in de vorm van oude mutsen, kleedjes, schorten enzovoorts, die we niet in de collectie opnemen. Verder kunt u in de webshop patronen van (antieke) merklappen, o.a. de merklap van Geesje Suidema, en borduurpakketten van doorstoplapjes kopen.
 
In de textieldiorama's ziet u vanaf februari 2024 een expositie over nachtkleding uit de eerste helft van de twintigste eeuw.