Textiel

Museum Dokkum heeft een grote en interessante collectie textiel. De mens heeft zijn hele leven voorwerpen van stof nodig en hiervan hebben we heel veel in de collectie. Zo hebben we kleding, o.a. de jakken, rokken, schorten, omslagdoeken en hoofdbedekking van het Fries kostuum. Maar ook hoeden en mutsen, sokken en ondergoed. Verder is er natuurlijk het huishoudelijk textiel: lakens, tafelkleden, gordijnen en dergelijke.

Ons museum heeft zich gespecialiseerd in merklappen en rode schoolmerklapjes, van de 17de tot de 20ste eeuw. Een heel bijzondere lap is de merklap van de Dokkumer burgemeestersdochter Geesje Suidema uit 1761.

Van al deze pracht kunnen wij slechts een fractie tegelijk laten zien, omdat we weinig plaats hebben, maar ook omdat de fragiele stof niet te lang aan licht blootgesteld mag worden. Boven in het museum vindt u de textielzolder, waar enkele diorama’s staan opgesteld en onderdelen en sieraden van het Fries kostuum worden getoond. In de doopvitrine staan een doopjurk, speldenkussens en andere voorwerpen die met de doop te maken hebben. Verder is er een grote vitrine, waarin momenteel een verscheidenheid aan capes te zien is.

Bovendien proberen we textiel in de wisseltentoonstellingen in te passen en is er nu en dan een grote textieltentoonstelling. De laatste was de schortententoonstelling in 2019.

Ook in de museumwinkel is textiel te vinden in de vorm van oude mutsen, kleedjes, schorten enzovoorts, die we niet in de collectie opnemen. Verder kunt u in de museumwinkel en de webshop patronen van (antieke) merklappen, o.a. de merklap van Geesje Suidema, en borduurpakketten van doorstoplapjes kopen.