Educatie

Opgeven kan door in het contactformulier de volgende gegevens te zetten:
- Contactgegevens school
- Groep
- Aantal leerlingen
- Het programma 
 

Bonifatius en de Friezen

In het museum is een uitgebreide tentoonstelling over Bonifatius ingericht. Hier is een programma bij ontwikkeld dat bestaat uit een voorbereidend STRIPVERHAAL op school en een museumbezoek met rondleiding door de Bonifatiustentoonstelling.

Wij vertellen dat Bonifatius in 754 bij Dokkum vermoord is. Maar niet iedereen weet waarom hij naar Dokkum kwam en wat voor gevolgen zijn dood had voor Dokkum en omstreken. Op zoek naar antwoorden gaan leerlingen met een tablet op onderzoek uit. Daarna gaan ze bepakt met een knapzak met voorwerpen, een pelgrimstocht maken door het Bonifatiusmuseum.

Als voorbereidende les krijgt u enkele stripboeken toegestuurd. Deze levert u bij de museumles weer in.

Duur van de museumles: 60 minuten
Beschikbaar: het hele schooljaar
Voor groep: 6, 7 en 8
Kosten: donateurs gratis, andere scholen € 1,50 per leerling
 
 

Archeologie voor kleuters

Het programma ‘Archeologie voor kleuters’ bestaat uit een bezoek aan het museum, een bezoek van een archeoloog aan uw schoolklas en verschillende opdrachten (waaronder naar scherven zoeken in de zandbak op school) en is voor kleuters een mooie manier om kennis te maken met een museum.
 
Bij opgave krijgt u een draaiboek toegestuurd. Na het museumbezoek krijgt u een kist mee die u kunt gebruiken in de klas. In deze kist zitten verschillende bijzondere bodemvondsten. Tijdens het museumbezoek wordt de schoolklas opgesplitst en gaan de twee groepen met twee museummedewerkers langs de archeologische collectie van het museum en gaan de leerlingen aan de slag met echte bodemvondsten.
 
Bij de museumles houden we rekening met het feit dat het voor kinderen een eerste kennismaking met een museum kan zijn.
 
Duur van het project: 1 á 2 weken, museumles 40 minuten
Beschikbaar: het hele schooljaar
Welke groep: 1 en 2
Kosten: donateurs gratis entree, andere scholen € 1,50 per leerling
 


Museumschatjes

Museum Dokkum één van vele instellingen in Friesland waar tijdens het programma Museumschatjes leerlingen op zoek gaan naar hún schat in het museum.

Museumschatjes brengt kinderen uit groep 3 t/m 6 in aanraking met (museaal) erfgoed in hun omgeving. Met het speciaal ontwikkelde lesmateriaal worden leerlingen aan het denken gezet door vragen als ‘Wat is een museum?’ en ‘Waarom is het belangrijk om dingen te bewaren?’. Vervolgens gaan de leerlingen in het museum op zoek naar de grootste museumschat. Dit complete lespakket kost € 35 (excl. BTW) per groep van maximaal 30 leerlingen. De kijkwijzers van museumschatjes zijn ook beschikbaar in het Fries. Klik hier voor de website van museumschatjes.

Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan contact op met: Museumfederatie Fryslân, tel: 058 - 213 9185 of stuur een e-mail naar: info@museumfederatiefryslan.nl. 
 

Vervoer per trekschuit en het Dockumer Lokaeltsje

Met groep 3 en 4 reizen we terug in de tijd en zien we hoe mensen zich vroeger verplaatsten in de regio in en om Dokkum. We beginnen de reis met de trekschuit (+/- 1650) en eindigen met de komst van de autobus in Dokkum in 1923. Onderweg ‘springen’ we natuurlijk ook op ’t Dockumer Lokaeltsje en de paardentram naar Veenwouden.

U krijgt een pakket digitale fotobestanden toegestuurd die u kunt gebruiken op het digitale schoolbord. Hiermee bereidt u het museumbezoek voor.
In het museum delen we de klas in twee groepen. De ene groep gaat het museum in op zoek naar de verhalen bij schaalmodellen en voorwerpen die te maken hebben met het onderwerp. De andere groep stapt op een tuindersvlet en gaat in de grachten om Dokkum op zoek naar de oude route van de trekschuit. Onderweg mogen leerlingen zelf aan het roer staan en ervaren ze hoe het is om verantwoordelijk te zijn voor hun passagiers. Halverwege wisselen de groepen.

Duur van de museumles: 60 minuten
Beschikbaar: half april t/m oktober
Welke groep: 3 en 4
Kosten: donateurs € 30,00, andere scholen € 30,00 per groep en € 1,50 per leerling
 
 

Op stap mei Hidde en Hiske, jong yn 1910

“Hiske ligt in de bedstee. Ze is net wakker en ze wrijft zich in haar ogen. Haar twee zusjes liggen nog rustig te slapen. Het is pikdonker in het kleine hokje en lekker warm.”

‘Op stap mei Hidde en Hiske’ is een lesproject voor leerlingen van groep 5 en 6. Het geeft een beeld van het dagelijks leven rond 1910 in Dokkum en omstreken. Thema’s als kleding, wonen, werken, huishouden, voeding, school en spel komen hierbij aan bod. U ontvangt een leskoffer die u gebruikt op school. Daarin zit o.a. een spel, tijdbalk met foto’s, een oud prentenboek en een Wilhelmina gulden. Tijdens de museumles gaan de leerlingen in circuitvorm bezig met activiteiten en klusjes uit 1910.

Duur van het project: 1 á 2 weken, museumles 90 minuten
Beschikbaar: het hele schooljaar
Welke groep: 5 en 6
Kosten: donateurs gratis, andere scholen € 1,50 per leerling