Wie zijn wij?

Midden in het historische centrum van Dokkum vindt u Museum Dokkum. Het museum biedt een bijzonder beeld van 2000 jaar cultuur in Noordoost-Friesland, waarbinnen Bonifatius een belangrijke plaats inneemt.
 

Het Admiraliteitsgebouw

Museum Dokkum bevindt zich in een aantal historische panden, waaronder het zeventiende-eeuwse gebouw van de Admiraliteit van Friesland en Groningen uit 1618.

Van 1596 tot 1645 was in Dokkum een van de vijf admiraliteitscolleges van Nederland gevestigd. De Admiraliteit hield zich bezig met de bescherming van de handelsvaart en met oorlogsvoering ter zee. Door het dichtslibben van de zeearm verplaatste de Admiraliteit in 1645 van Dokkum naar Harlingen.

In 1963 vestigde het museum zich in het admiraliteitsgebouw, waarvan de mooie renaissance decoraties nog bewaard zijn gebleven. Naast het museum ligt een prachtige binnentuin waar de monumentale entree van het oude admiraliteitsgebouw te zien is.

Collectie
Het museum toont 2000 jaar geschiedenis van Dokkum en omstreken, zoals oude gebruiksvoorwerpen, volkskunst, schilderijen en Fries aardewerk. Er is een uitgebreide Fries-zilvercollectie, waarvan een groot eel afkomstig is van Dokkumer goud- en zilversmeden, zoals pronkstukken voor op tafel, kerkzilver en typisch Friese geboortelepels. Eén van de belangrijke stukken is een beker van het Dokkumer bakkersgilde uit 1613. Daarnaast bezit het museum een bijzondere collectie textiel, waaronder Friese kostuums, floddermutsen en merklappen.

Benieuwd naar de collectie? Neem hier eens een kijkje of bekijk onze online collectie!


Toeristen Informatie Punt
Sinds 2014 is zit ook het Toeristen Informatie Punt in het museum. Hier vindt u diverse folders en brochures over Dokkum en de omgeving. Uiteraard weten onze baliemedewerkers ook veel over Dokkum en de omgeving en zij vertellen hier graag meer over.