Modderacademie

Kunstenaarsproject

Us Iep – Hou’t van mijn stad

Op vrijdag 28 april opent Museum Dokkum kunstexpositie "De Iep". In 2014 werd op de hoek van de Aalsumerpoort en het Noorderbolwerk in Dokkum één van de laatste Hollandse iepen omgezaagd. Met het kappen van de boom verdween een stuk cultuurgeschiedenis uit de stad. De iep werd tussen 1750-1800 geplant en was dus naar schatting 250 jaar oud! In 2014 werd de iep gerooid vanwege iepziekte. Het hout kon alleen besmettingsvrij worden bewaard, door het een aantal jaren te laten wateren. Daartoe werd de volledige stam met stronk (3000 kg) overgebracht naar zaagmolen 'De Zwaluw' in Burdaard. 

Beeldend kunstenaar Paul Dennis Edens realiseerde zich dat er met het verdwijnen van deze reus tevens een stuk geschiedenis verdween. Een tastbare getuige van 250 jaar stadsgeschiedenis, een huis van vele generaties vogels en insecten en een historische schuilplek voor stortbuien. 

In 2021 is het hout uit het water getakeld en verzaagd in 25 stukken. Het hout is nat aangeboden aan verschillende kunstenaars voor bewerking. Verschillende creatieve makers, kunstenaars, ontwerpers en ambachtslieden uit de beeldende sector hebben hun ideeën ingezonden en daaruit is een selectie gemaakt. De expositie is t/m 29 mei 2023 te zien.