Opening expositie 'Een dier is ook maar een mens'

Museum Dokkum exposeert van 9 juni t/m 13 augustus schilderijen van kunstschilder Janine van Zeeland en bijbehorende gedichten van dichter/schrijver Eppie Dam. Wonend in het buitengebied van Kollumerpomp raakte Janine geïnspireerd door de dieren in het uitgestrekte weidelandschap. In dezelfde omgeving bracht dichter Eppie Dam uit Sloten zijn vroege jeugd door. Dam liet zich inspireren door Janines schilderijen en schreef er bijzondere gedichten bij. 

Janine van Zeeland laat dieren in hun eigen wereld zien. Ze observeert, bestudeert en fotografeert onder andere hazen, mollen, reigers en koeien. Op het doek brengt zij ze kleurrijk tot leven. In de gedichten van Eppie Dam krijgen de dieren een stem. Ze filosoferen, stellen vragen, vertellen hun verhaal, soms in eenzaamheid, maar ook met humor. De gedichten geven een diepere lading aan de schilderijen. Ruim twintig schilderijen met hun gedichten zijn nu te zien in Museum Dokkum.

De expositie is gebaseerd op het gelijknamige boek Een dier is ook maar een mens – Eppie Dam ziet Janine van Zeeland (Wijdemeer, 2021). In het boek staan 42 schilderijen met 42 bijbehorende gedichten. Janine van Zeeland zal in de middag van 16 juni, 15 juli en 13 augustus aanwezig zijn om de werken toe te lichten. 

9 juni 2023