Nieuwe expositie over Waalse Furie

Vanaf 10 september is in Museum Dokkum een tentoonstelling over de Waalse Furie te zien.  Deze expositie maakt onderdeel uit van het landelijk herdenkingsjaar ‘Geboorte van Nederland’ waarbij het jaar 1572 een keerpunt was in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Elke stad in de Nederlanden speelde hierin zijn eigen rol en heeft zijn eigen herinneringen. Ook Dokkum, onder de naam van de Waalse Furie. Dit speelde zich af van 27 augustus tot 7 september 1572 waarbij Geuzen, boeren en burgers het Spaanse Dokkum innamen. Hierop volgde een ontzet door Waalse troepen in Spaanse dienst. Dit ontaarde in grootschalige plunderingen en een stadsbrand. 

De expositie vertelt het verhaal van de Waalse Furie aan de hand van het ooggetuigenverslag van Dokkumer apotheker Hendrik van Bra. Hij overleefde het ontzet en beschreef de gebeurtenissen in een verslag. Daarnaast was de Waalse Furie een keerpunt in de Dokkumer geschiedenis. In 1572 was al begonnen met de aanleg van versterkingen rondom de stad. In opdracht van Willem van Oranje werd werk gemaakt van de fortificaties. De bolwerken waren tien jaar later klaar en Dokkum kreeg het bekende uiterlijk.

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september staan de Waalse Furie en de bolwerken centraal. Op die dag is Museum Dokkum gratis toegankelijk voor bezoekers. Bovendien is er een speciale stadswandeling beschikbaar die langs de bolwerken gaat. Wandelaars lopen langs verschillende belangrijke punten tijdens de Waalse Furie. De tentoonstelling is tot 8 januari te zien. 

1 september 2022