Museum Dokkum verleent plukrecht aan Restaurant de Waard van Dokkum

Onlangs heeft Museum Dokkum het plukrecht van de Moerbeiboom verleend aan restaurant de Waard van Dokkum. De Moerbeiboom naast de Sint-Martinuskerk op de Markt is de oudste Moerbei van Europa. Afgelopen maand is het oogstseizoen begonnen en zijn groene netten boven de grond opgehangen. Zo kunnen de zwarte bessen makkelijk geoogst worden. Dit proces duurt ongeveer vijf weken. 

De Waard van Dokkum krijgen toegang tot de boom en zijn verantwoordelijk voor het oogsten van de moerbeien. De bijzondere bessen lijken op een vergrote versie van een braam of framboos en smaken zuurzoet. Het is overigens een zachte vrucht die bij aanraking snel sap verliest. 

Binnenkort zijn de moerbeien op de menukaart van de Waard van Dokkum te bestellen. Chef-kok Michael Roest gaat de vruchten in verschillende gerechten verwerken. Bovendien is gemeente Noardeast-Fryslân van plan om in het najaar een kloostertuin aan te leggen rondom de boom. Hier zullen verschillende kruiden worden geplant. 
 

28 juli 2022