Van sloof tot eva, de schorten van Loes Schurer

In Museum Dokkum is van 12 oktober t/m 11 januari 2020 de expositie ‘Van sloof tot eva, de schorten van Loes Schurer’ te zien. In de expositie is een deel van de bijna tweeduizend (2000) schorten tentoongesteld, die mw. Loes Schurer-de Haan uit Dokkum in meer dan dertig jaar heeft verzameld.

Een schort heeft vele verschijningsvormen. Het is een praktisch kledingstuk dat over andere kleding heen gedragen wordt om deze kleding en de drager zelf te beschermen. Het kan een simpel stuk stof zijn. Maar kan ook een rijkversierd kledingstuk van fijne zijde, of een stijf gesteven deel van een verpleegstersuniform zijn.

De oudste is bijna tweehonderdvijftig jaar oud en de jongste is van zeer recente datum. De schorten variëren in groot of klein, wit, zwart of bontgekleurd, van schattig kinderschortje tot leren voorschoot. De verzameling is bijzonder divers, wat ook niet anders kan met bijna tweeduizend verschillende schorten.

De expositie is thematisch ingedeeld. Zo zijn er onderandere mannenschorten, kinderschorten en worden een paar heel bijzondere schorten uitgelicht. 

Loes Schurer-de Haan is al sinds jaar en dag als vrijwilligster betrokken bij het museum en mede daarom droeg ze haar collectie over aan Museum Dokkum. In de expositie vertelt Loes zelf door middel van video over haar bijzondere verzameling, waarvan ongeveer 100 schorten in het museum tentoongesteld staan.