Open Monumentendag in Dokkum

Geplaatst op 1 september 2019

Op zaterdag 14 september is het Open Monuntendag, met een leuk programma in de stad. Het museum is gratis open voor publiek, van 10.00 tot 17.00 uur!

De Dokkumer Carrousel in Museum Dokkum
De carrousel was vroeger een niet weg te denken onderdeel van de plaatselijke kermis. Een prachtig model-op-schaal dat Dokkumer Gerrit Visser in 1943 minutieus namaakte van zo’n carrousel staat speciaal voor deze Open Monumentendag weer in vol ornaat opgesteld.

Hotel ‘de Beurs’ en andere cafés
Voormalig hotel ‘de Beurs’ is eind 19e eeuw gebouwd . Dit alleen al door haar volume indrukwekkende pand is gelegen aan de zuidkant van het plein en heeft diverse uiteenlopende functies gehad. Het is onder meer een stadstimmerwerf, café, woonhuis en meubelwinkel geweest. Er zijn op De Markt een aantal bekende cafés geweest: aan de noordkant werd café ‘De Ossekop’ een begrip; aan de westkant bevond zich een café genaamd ‘De Veehandel’. Alle namen waren dus duidelijk gerelateerd aan de Dokkumer Veemarkt. ‘De Beurs’ was vooral populair bij rijke (groot-)veehandelaren, terwijl ‘De Ossekop’ meer het stamcafé was voor klein-en pluimveehandelaren.

Bewaarschool Dokkum
Voordat de voormalige ‘Bewaarschool’ in 1884 een schooltje werd was het een gortmakerij voor grutten. Het pand is gelegen aan de Kleine Kerkstraat 2a, een zijstraat van De Markt. Het doel van de bewaarschool was behalve opvang ook opvoeden en onderwijzen van de kinderen. Later werd de Bewaarschool aangekocht door meubelhandelaar Jelle van Sinderen. Hij maakte er een opslagplaats van. Het karakteristieke pand bleef lange tijd dicht, tót 2019. Toen opende Bart van der Zant, schoonzoon van de huidige generatie Van Sinderens, er zijn concept store ‘Studio Dok’. U kunt in deze bijzondere winkel terecht voor interieuradviezen en meubelen, tapijten van Claire’sCarpetmaar ook voor gordijnen, verlichting, behang et cetera bent u hier zoals vanouds aan het goede adres. Bovendien is hier tevens kwalitatief eersteklas vintage vinyl en audio te koop. Deze zaterdag kunt u het prachtig gerestaureerde pand in haar volle glorie van binnen en van buiten bewonderen!
Wat is er nog meer te doen en te beleven?–Er zijn live optredens met zang en muziek, verzorgd door troubadour Onno Loonstra, duo Sjans en het bekende Dokkumer draaiorgel ‘De Granaet’. Bij mooi weer op De Markt, bij regen in ‘de Beurs’. –U kunt in Eric’scafé aan De Markt 38 een doorlopende korte filmvoorstelling bekijken -met beelden gemaakt door amateurfilmer DikkieHaarsma-over de kermis in Dokkum door de jaren heen. Duur van de film: circa 8 minuten.

Plus….een speciaal Kinderprogramma!
Er staan tussen 13.00 en 17.00 uur diverse ‘kinderspelen van vroeger’ op De Markt opgesteld. Kinderen kunnen mega-sjoelen, blikgooien, cricket spelen, steltlopen, ballonpompen, met een mega-spiraal oefenen en nog veel meer. Voor alle jonge deelnemertjes is er natuurlijk een glas limonade en er zijn kleine

« Naar overzicht