18 december: Kralen-Kunst&Kitsch

In het kader van de expositie ‘Dokkumer kralencocktail' organiseert het museum een zeer bijzondere Kralen-Kunst&Kitschdag op zondag 18 december. 

Hier vindt u meer informatie over die middag.

Op de Kralen-Kunst&Kitschdag is naast deskundigen van het museum ook een viertal kralendeskundigen uit Nederland aanwezig: Wil Werkhoven, Hans van der Storm, Tine Lambregts en Angeline van Achterberg. Hun achtergrond is divers: onder andere handel, archeologie, antropologie, collectionering. Wat zij delen is een in vele jaren opgebouwde, enorme kralenkennis en een niet aflatend enthousiasme voor dit onderwerp. Daarnaast is stenenexpert Jan Buning te raadplegen over kralen gemaakt van (edel)steen.

De kralenexperts kunnen u inlichten over herkomst, materiaal en datering van de meegebrachte kralen. Kettingen, armbanden, losse kralen, kralen op kleding, kralentasjes et cetera; erfstukken uit de familie, bodemvondsten, souvenirs van vakantie, gekocht op rommelmarkt, noem maar op.

Uitgesloten zijn kralen die van zaden gemaakt zijn.

De kralen-Kunst&Kitschdag is op zondag 18 december, van 12.00-18.00 uur.

De kosten voor deze determinatie bedragen € 6,00 met een maximum van 4 objecten of 10 minuten per persoon. Donateurs van het museum betalen € 2,00. Dit is inclusief de toegang tot de rest van het museum.

U dient zich van te voren aan te melden. Dat kan via het contactformulier, bij de museumbalie of per telefoon. U krijgt dan globaal tijdstip toegewezen. 

Tijdens deze middag is Marjanne Sorgdrager aanwezig zijn om te vertellen over het vak van edelsmid. Aan de hand van beeldmateriaal en meegebracht gereedschap zal zij vertellen wat je allemaal nodig hebt om sieraden te maken, hoe je het edelmetaal bewerkt tot fraaie sieraden. Ze vertelt over het smeden, zagen, vijlen, polijsten, het gieten, het mislukken en opnieuw beginnen. Het is een oud ambacht dat door de eeuwen heen nauwelijks veranderd is. Sorgdrager exposeert op deze dag meer van haar eigen ontworpen sieraden. 

Komt u van ver, dan kunnen wij u een arrangement aanbieden met het een paar huizen vanaf het museum gevestigde hotel/restaurant De Posthoorn.
1. Overnachting, ontbijt en lunch in het restaurant, kralendeterminatie en bezoek aan de tentoonstelling: alles inclusief op basis van 1-persoonskamer € 73,50 pp, op basis van 2-persoonskamer € 53,50 pp.
2. Kralenlunch tussen 12.00 en 14.00 uur in De Posthoorn, gevolgd door kralendeterminatie en bezoek aan de tentoonstelling: alles inclusief € 13,50.
3. Kralendiner, 3 gangen, na afloop van kralendeterminatie en bezoek aan de tentoonstelling: alles inclusief € 28,50.
 

  • Posthoorn