Slotakkoord aan de 19de eeuw; Het Dokkumer muziekfeest van 1897

Museum het Admiraliteitshuis organiseert regelmatig nieuwe wisseltentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen. De onderwerpen zijn divers, maar het accent ligt altijd op Dokkum of de collectie van het museum.

Slotakkoord aan de 19de eeuw. Het Dokkumer muziekfeest van 1897

Van 9 april t/m 29 oktober 2011 is in het Admiraliteitshuis de expositie 'Slotakkoord aan de 19de eeuw. Het Dokkumer muziekfeest van 1897' te zien.

Op pinkstermaandag 7 juni 1897 was het groot feest in Dokkum. Het Dockumer Muziekcorps der dienstdoende Schutterij was de organisator en had meer dan 10 korpsen uitgenodigd. Het festijn duurde twee dagen en het was een echt volksfeest. Niet alleen trilde de stad als een stemvork van al die muziek, maar er was ook de spanning voor de jeugd door wedstrijden als mastklimmen en hardlopen met hindernissen. 's Avonds werd er gedineerd, waren er concerten en was er dansen in de openlucht. Aan het einde van het feest was een groots vuurwerk.

In het museum zijn veel foto's van het feest te bekijken, onder ander van de optocht en het dansfeest.

Bij de tentoonstelling is een boekje te koop met daarin oa. foto's en verhalen van het feest. Ook wordt de schutterij besproken, met name Luitenant-Kapelmeester Anthonie J. Wolters, die decenia lang de leiding had over het muziekkorps. Het boekje is te koop in de museumwinkel voor € 12,95.

Slotakkoord aan de 19de eeuw. Het Dokkumer muziekfeest van 1897 is te zien van 9 april t/m 29 oktober 2011.