Feestweekend 9 en 10 november, 50 jaar Admiraliteitshuis

Geplaatst op 1 november 2013

50 jaar Museum het Admiraliteitshuis en dus een feestweekend met veel activiteiten.

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat het museum in het Admiraliteitsgebouw in Dokkum gehuisvest werd en bij die gelegenheid haar naam veranderde van “Oudheidkamer Dockum en Omstreken” in “streekmuseum Het Admiraliteitshuis.” In het weekend van 9 en 10 november staan we daar uitgebreid bij stil.

Het museum is beide dagen open van 13.00 tot 17.00 uur. Er is een mini antiekmarkt, er wordt geld ingezameld voor de restauratie van een stoplap en donateurs hebben 10% korting op aankopen in de winkel.

Programma zaterdag 9 november:

  1. Sara van Aitzema (in kleding uit 1697) en andere figuranten in (Fries)kostuum, ontvangen de bezoekers.
  2. Voor kinderen is er een leuke verkleedpartij.
  3. Doe de leuke speurtocht met Mark en Ant.
  4. Om 14.00 uur is er een gratis workshop portretboetseren voor kinderen en hun ouders.

Programma zondag 10 november (deze dag staat in het teken van de collectie): 

  1. 13.30 - 15.00 uur: Rondleiding langs zes hoogtepunten in de collectie. Welke objecten dit zijn blijft tot die zondag geheim.
  2. 13.15 uur: Directeur-conservator Ihno Dragt onthult twee niet eerder geëxposeerde en recent gerestaureerde schilderijen en neemt een bijzonder en kostbaar antiek kostuumboek in ontvangst, geschonken door textielconservatrice mw. L. Schurer-de Haan.
  3. 16.00 uur: Lezing met het thema ‘Kleur' door Ihno Dragt in het Hellinghûs. Opgeven is verplicht, via info@museumdokkum.nl of 0519 293 134.

Restauratie stoplap
Tijdens het weekend wordt er geld ingezameld om de restauratie van een stoppenlap mogelijk te maken. Op de randen van deze lap uit 1771 zit een dikke laag lijm, die verwijderd moet worden. De lap is afgelopen jaar aan het museum geschonken en heeft 25 verschillende soorten stoppen. Geïnteresseerden kunnen een aandeel in de restauratie kopen voor € 25,00.

Lezing
Conservator Ihno Dragt van het museum vertelt over de betekenis van kleuren. De lezing sluit aan bij de expositie over de Foudgumse school, die nu te zien is.
Locatie: Hellinghûs, Zuiderbolwerk 79 in Dokkum
Prijs: € 7,50
Aanmelden verplicht via het contactformulier of 0519 293 134

Mini antiekmarkt
Het hele weekend is er een kleine antiekmarkt. Particulieren verkopen in twee vitrines in het museum, een deel van de opbrengsten is voro het museum. 

Korting museumwinkel
Donateurs hebben 10% korting op aankopen in de winkel (niet op boeken en antiek).

Entree
Donateurs hebben natuurlijk gratis toegang. Andere geïnteresseerden betalen de normale toegangsprijs of kunnen donateur van het museum worden. De activiteiten zijn wel gratis (behalve de lezing, € 7,50 en gratis voor donateurs).

 

« Naar overzicht