Dokkumer Wetenswaagdigheden

Van 10 september t/m 31 maart 2017 is in het museum een expositie over de waag van Dokkum te zien.

In aanloop naar de expositie zijn er onderdelen van het interieur van de waag in Dokkum gevonden. Het opvallenste stuk is de grote waagbalans uit 1572 met houten schalen. Ook een kleinere balans uit 1744 is bewaard gebleven en is tentoongesteld. 

In Dokkum hebben drie waaggebouwen gestaan. De eerste werd in 1593 verbouwd en aangepast. Dit gebouw werd in 1753 afgebroken en op dezelfde plek staat de huidige waag. Naast de funstie van waag werd ook de bewapende wacht hier in gehuisvest. Op een aantal historische kaarten van Dokkum is te zien waarop de drie waaggebouwen staan of gestaan hebben. 

De expositie is aangevuld met afbeeldingen, foto's en teksten die het verhaal van de waag in Dokkum ondersteunen.

Toen de balansen gevonden werden zijn ook een groot aantal onderdelen van een uurwerk gevonden. Dit bleek een torenuurwerk te zijn uit de periode 1590-1610 en is afkomstig van het eerste of tweede stadhuis van Dokkum. Het uurwerk stuurde de tijdsaanduiding aan, het slagwerk én een carillion. Een bijzonder stuk omdat het o compleet was dat het weer werkend is gemaakt, en dat na ruim 400 jaar! Dankzij hulp van 'Stichting tot behoud van het Torenuurwerk' kan met genieten van dit prachtig stuk techniek.

Bij de expositie is een uitgave verschenen; Dokkumer wetenswaagdigheden, geschreven door Ihno Dragt. Het boekje van 62 pagina's is hier te bestellen en ook in de museumwinkel te koop.