5 juni Bonifatius dag; hele weekend entree half geld

• Boni

Geplaatst op 3 juni 2015

Op 5, 6 en (koopzondag) 7 juni is de entree van het museum € 2,00 per persoon (museumkaart is ook geldig).

Het is vandaag al weer 1261 jaar geleden… dat Bonifatius en zijn 52 begeleiders in Dokkum aan hun einde kwamen. Hij was hier op 5 juni 754 om de Friezen tot het christelijk geloof te bekeren en de bekeerlingen te dopen. Het waren roerige tijden en het was niet alleen een confrontatie van verschillende godsdiensten, maar ook een machtsstrijd tussen Friezen en Franken. Bonifatius’ lichaam werd in het Duitse Fulda bijgezet; deze stad is sinds 2013 officieel partnerstad van Dokkum.

Het gebeuren in 754 leeft in Dokkum zichtbaar voort op diverse plekken. Zo is er het restant van het platform (terp) voor het eerste kerkje, waarop zich nu de Grote Kerk van Dokkum bevindt. Deze kerk werd deels gebouwd met stenen van de afgebroken Bonifatius-abdij.

Verder is er de R.K. Bonifatiuskerk uit de 19de eeuw en de bijzondere Bonifatius openluchtbedevaartskapel met bron en park uit 1934. En sinds het Bonifatiusjaar 2004 herbergt Dokkum ook een Bonifatius-museum.

Nog nooit in het Bonifatiusmuseum geweest? Dan is dat nu een mooie gelegenheid, zo op of vlak na Bonifatiusdag. Het Bonifatiusmuseum is onderdeel van het Museum Dokkum en bevindt zich aan de Diepswal 27. Op twee verdiepingen wordt hier het verhaal verteld van de kerstening van Dokkum, de voorgeschiedenis en de nasleep. De moordscène wordt verbeeld door middel van een indrukwekkend klank- en lichtspel, er zijn vitrines met interessante voorwerpen en met prachtig kerkzilver in bruikleen van de R.K. parochie van Dokkum.

Er is zoveel moois in Dokkum te zien: maak er gebruik van! Dus komt u eens langs in het Bonifatiusmuseum. Er is een entreeprijs, maar die is niet hoog. En voor de gelegenheid is de entreeprijs nog eens gehalveerd op 5, 6 en 7 juni. Tevens is dan natuurlijk ook de rest van het museum en de tentoonstelling met schilderijen van Marius van Dokkum te zien.

Vanzelfsprekend kunt u in het weekend ook de kerken bezoeken en de Bonifatiuskapel. De R.K. kerk en de kapel zijn sinds 1 juni weer alle middagen voor het publiek gratis toegankelijk.

« Naar overzicht